Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 17:26 - Стачката май спря! Отвориха Кулата–Промахон
Автор: radiodelta Категория: Новини   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Снимка: Булфото

След 5-дневна блокада гръцките фермери склониха да отворят ГКПП Кулата–Промахон.

Това заяви ръководителят на стачния комитет след срещата му с премиера Бойко Борисов, който спешно пристигна, за да успокои нажежените страсти на граничния пункт.

До обед колоната от тирове достигна до с. Марикостиново, което е на около 5 км от пункта.

За момента границата е отворена. Гръцките тракторите са отдръпнати встрани и границата може да бъде премината. От гръцка страна опашката от камиони е около два километра.

Преди минути и премиерът на Гърция Георгиос Папандреу отправи призив към протестиращите да вдигнат блокадите и да участват в диалога за новата земеделска икономика.

Премиерът заяви, че е дошъл краят на отпускането на средства за временни решения, след които земеделците отново се вдигат на протести, а е дошло времето за радикални промени, които ще дадат сигурност и бъдеще на гръцкия земеделец.

Папандреу каза, че блокадите създават проблеми на Гърция и накърняват сериозно образа й пред света.

Думите му идват, след като Европейската комисия настоя гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

От Брюксел увериха, че следят развитието на случая, но не могат да вземат отношение по евентуални български искове за компенсации.

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че България е започнала процедура за иск с компенсации срещу Гърция заради блокадите по границата.

"В момента Гърция нарушава договорите си с ЕС, но ние сме пряко потърпевши. Ако това го правеше България, считайте, че много, много, много тежки санкции веднага щеше да получи.

Всеки час искът на България нараства, защото всеки тир, който спира на границата, допълнително иска 400 евро", каза той”.




Тагове:   май,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiodelta
Категория: Новини
Прочетен: 14450
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930